Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Organist Hans Breure achter het opgeknapte orgel. Foto: Omroep Gelderland
Zevenaar kerkorgel. Foto: Omroep Gelderland

Zevenaar kerkorgel. Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR - Er zijn steeds minder mensen die erop kunnen spelen en er zijn steeds minder kerkgangers die ernaar luisteren. Toch is een kerkorgel vaak een monument en blijft het daarom behouden voor de toekomst. Net zoals het eeuwenoude orgel in de Ontmoetingskerk in Zevenaar. Onlangs is het enorme instrument voor duizenden euro's opgeknapt en komend weekend is er voor het eerst sinds lange tijd een concert.

Organist Hans Breure hoort duidelijk verschil met voor de restauratie. Hij demonstreert het terwijl hij om en om de registers opentrekt van de trompet en de fluit. "Je hoort nu weer een duidelijk contrast tussen die twee en dat is belangrijk."

Jongetje van vier jaar

Als 4-jarig jongetje zat Breure al achter het orgel. Eerst thuis, maar vanaf zijn veertiende ook in de kerk. "Het kerkorgel is toch wel de koning van de instrumenten", vindt hij. Nu komen er weinig jonge, nieuwe organisten bij, maar over het aantal kerkorgels dat nog te vinden is in ons land is de organist niet ontevreden: "Ik denk dat in elke grote plaats er ergens nog wel een kerk met orgel te vinden is", zegt hij.

Organist Hans Breure achter het opgeknapte orgel - Foto: Omroep Gelderland

Ook in de Ontmoetingskerk is het aantal hervormde kerkgangers flink teruggelopen. "Daar moet je bij het orgel spelen ook wel rekening mee houden. Ik moet me wel een beetje inhouden qua volume anders hoor je de gezangen niet meer", lacht Breure. Dat zal komend weekend wel meevallen, want de verwachting is dat het orgelconcert veel bezoekers trekt.

Met de stofzuiger

Peter Stuurman, van het college van kerkrentmeesters, is blij dat het na lange tijd weer kan: "We hebben corona gehad en natuurlijk de restauratie van het orgel, een tijd lang stonden hier steigers in de kerk."

Die opknapbeurt kostte zo'n 20.000 euro. "Gelukkig hadden we nog een potje over van de verkoop van de andere kerk en het orgel daar, dat konden we nu mooi gebruiken voor deze. Het is is een prachtig oud orgel met een kast uit 1697. De laatste keer dat het orgel zelf grondig was aangepakt was in 1968, het was dus ook wel nodig nu."

De hele kast is opengehaald. Het meeste werk kon ter plekke gedaan worden, zoals het uitzuigen van de pijpen. Maar omdat sommige er toch wel wat slechter aan toe waren dan gedacht, werden die overgebracht naar Flentrop Orgelbouw in Haarlem.

Monumentale status

"Er zijn niet meer zoveel bedrijven die dit nog kunnen doen, het is heel specialistisch. Ik denk een stuk of vijf in Nederland", vertelt organist Breure. Toch denkt hij niet dat het kerkorgel zelf snel verdwijnt. "Het heeft inmiddels vaak een monumentale status ook al wordt de kerk niet meer gebruikt als gebedshuis." Maar goed ook, want thuis zou Breure het enorme instrument niet kwijt kunnen. "Nee helaas, dat gaat niet passen, bij bijna niemand denk ik."

Deel dit artikel