WEZEP - ‘Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Daarom ben ik ontzettend onder de indruk van de aanpak van de gemeente Oldebroek om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken met Jongeren Op Gezond Gewicht (@joggnl)’, vertelt staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van zijn werkbezoek aan Goed Bezig – JOGG Oldebroek. In het kader van dit werkbezoek bezocht hij IKC De Vinder in Wezep.

Foto's Alida Bosma

De staatssecretaris ging in gesprek met professionals die betrokken zijn bij de JOGG-aanpak. Dit wordt in de gemeente Oldebroek vorm gegeven door Goed Bezig Oldebroek. Daarnaast ontmoette hij kinderen om met hen te spreken over het gezond opgroeien.

Zo kon hij met eigen ogen zien hoe op school, in de buurt, rondom het sportveld: op alle plekken waar kinderen veel komen, gezorgd wordt dat gezond leven het uitgangspunt is. Hij bekeek hoe dat er in de praktijk uitziet bij basisscholen De Spoorzoeker en De Bron die samen optrekken met de kinderopvang en buitenschoolse opvang van IKC De Vlinder in hetzelfde gebouw.

‘Er wordt van alles gedaan om kinderen aan het bewegen te krijgen’, laat de staatssecretaris op zijn Instagram account weten.. ‘Buurtsportcoaches zijn heel actief en er wordt een avondvierdaagse voor peuters georganiseerd. Ook is er veel aandacht voor gezond eten. Op school merken ze dat dit een positief effect heeft op de situatie thuis, omdat kinderen erover beginnen tegen hun ouders. Heel mooi om te zien hoe hier al jaren zo vanzelfsprekend en op een positieve manier gezamenlijk wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren. Daar mogen alle betrokkenen erg trots op zijn. Ik hoop dat veel gemeenten dit voorbeeld en de goede ervaringen die hier worden opgedaan volgen. Gezonde keuzes makkelijker en vanzelfsprekend maken in ons hele land lukt niet zonder lokale overheden en organisaties die er echt hun schouders onder zetten.’

JOGG – Gezonde jeugd, gezonde toekomst

De gemeente Oldebroek is sinds september 2014 een JOGG-gemeente. Oldebroek is daarmee onderdeel van het landelijke JOGG-werknet, dat inmiddels bestaat uit 210 gemeenten en diverse maatschappelijke organisaties en bedrijven. Met de integrale JOGG-aanpak werken ze samen aan een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld door te zorgen voor gezonde voeding op school en in de sportkantine. Of door de buurt beweegvriendelijker in te richten. Daardoor groeit de jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst, begint bij een gezonde jeugd.

Deel dit artikel