HATTEMERBROEK - Een hartstilstand buiten het ziekenhuis, het overkomt wekelijks 300 mensen. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als er binnen deze 6 minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst.

In de directe omgeving van de Elburgerweg / Hanesteenseweg was nog geen AED beschikbaar. Cobbler, ICT-dienstverlener voor de zorg, heeft hier verandering in gebracht. Vanaf nu hangt er aan de voorzijde van hun kantoorpand aan de Elburgerweg 19 een AED. Deze AED is aangemeld bij Hartslagnu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland.

Buurtbewoners, die via een brief op de hoogte zijn gesteld, waren erg blij met de plaatsing van deze AED. Via de buurt-app wordt nu geïnventariseerd wie de AED kan bedienen en wie aangemeld is bij Hartslagnu. Ook wordt gekeken of er buurtbewoners zijn die misschien een reanimatiecursus willen volgen. Want hoe meer burgerhulpverleners in de omgeving, hoe groter de kans dat een reanimatie snel kan starten en hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer.

Om Cobbler te bedanken is op initiatief van Jan Toebast onder buurtgenoten geld ingezameld. Op maandag 21 november is een afvaardiging van de buurt op bezoek geweest bij Cobbler om directeur Sander Schoenmaker persoonlijk te bedanken. Onder het genot van een kopje thee werden door Jan bloemen, gebak en een ingelijst bedankje aangeboden. Deze krijgt natuurlijk een mooie plaats in het kantoor. Cobbler is blij met de plaatsing van de AED iets voor de buurt te kunnen betekenen en waardeert de leuke geste van de buurbewoners enorm.

Cobbler en de buurtbewoners zijn het erover eens: hopelijk is inzet van de AED niet nodig, maar iedereen is blij met de wetenschap dat als het nodig is, een AED beschikbaar is.

Deel dit artikel