ARNHEM - De leden van het CDA Gelderland hebben de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 vastgesteld. De lijst wordt aangevoerd door gedeputeerde Peter Drenth. Op nummer 2 staat ervaren Statenlid en huidig fractievoorzitter Daisy Vliegenthart-Goedhart uit Ermelo. Een deel van de huidige fractie keert terug op de nieuwe lijst. Zij worden aangevuld met sterke, nieuwe kandidaten uit alle delen van de provincie.

De Veluwe is goed vertegenwoordigd op de kandidatenlijst. Naast Daisy Vliegenthart-Goedhart staat Bert Komdeur uit Ede op plek 6, Gerhard Bos uit Apeldoorn op plek 9 en Hans van Ark uit Heerde op 11.

Lijsttrekker Peter Drenth laat weten trots te zijn op de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. “We hebben een prachtig team mensen die de komende jaren wil gaan werken aan een nog mooier Gelderland. We leven in een bijzondere tijd met grote uitdagingen. Een tijd waarin de samenleving moet kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Een overheid die keuzes durft te maken en naast de mensen staat in plaats van vanuit Arnhem regeert. Wij gaan werken aan een provincie waarin mensen zich veilig voelen. Met leefbare dorpen en bruisende steden. En een duurzaam Gelderland. Waar iedereen mee kan doen en geen mensen worden buitengesloten.’’

De volledige lijst:

1. Peter Drenth, Doetinchem

2. Daisy Vliegenthart - Goedhart, Ermelo

3. Diede Balduk, Didam

4. Arjan Tolkamp, Aalten

5. Nick Bakker, Ooij

6. Bert Komdeur, Ede

7. Liza Kozlowska-School, Hedel

8. Ilse Bruls, Nijmegen

9. Gerhard Bos, Apeldoorn

10. Rosalie Korthaus, Zevenaar

11. Hans van Ark, Heerde

12. Thomas Steenkamp, Beneden Leeuwen

13. Desirée Brouwer-de Geus, Brummen

14. Laurens Zwaan, Asperen

15. Mark Purperhart, Zutphen

16. Mark Obbink, Ede

17. Bengt Stegeman, Bronckhorst

18. tot 50. De namen op deze plaatsen worden later bekend gemaakt.

Het verkiezingsprogramma is vanaf 1 december 2023 te lezen op de website www.cdagelderland.nl

Korte persoonsbeschrijving van de eerste 11 kandidaten:

1. Peter Drenth, 54 jaar en woonachtig Doetinchem. Peter Drenth is sinds mei 2018 gedeputeerde voor de provincie Gelderland en verantwoordelijk voor landbouw, natuur en landschap, biodiversiteit, cultuur, erfgoed, vergunningverlening en handhaving en stikstof. Voor hij gedeputeerde werd, was hij tussen 2006 tot 2018 wethouder in de gemeente Doetinchem en van 2002 tot 2006 wethouder in de gemeente Zeewolde.

2. Daisy Vliegenthart - Goedhart, 45 jaar uit Ermelo. Werkzaam als Strategisch Adviseur bij de Belastingdienst. Sinds 2015 is zij lid van provinciale staten met in haar portefeuille luchtvaart, regionale economie, recreatie en toerisme, Europa, innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt en Stikstof. Zij is al lange tijd actief binnen het CDA. Voordat zij statenlid werd was zij voorzitter van het CDA in Ermelo.

3. Diede Balduk, 28 jaar uit Didam. Diede is werkzaam als raadsgriffier voor de gemeente Brummen sinds 2020 en voorzitter van het CDA in Montferland. Voordat zij griffier werd was zij o.a. werkzaam als bestuurssecretaris voor het CDA Gelderland en fractiemedewerker voor de Statenfracties van het CDA in Brabant en Gelderland.

4. Arjan Tolkamp, 45 jaar uit Aalten. Hij is agrariër en heeft een bedrijf in het opfokken van jongvee en vleesvee. Daarnaast is hij als adviseur werkzaam op het gebied van de mineraalwetgeving. Arjan is jarenlang actief geweest in diverse besturen, waaronder het CDA van Aalten.

5. Nick Bakker, 25 jaar uit Ooij (Berg en Dal). Werkzaam als beleidsmedewerker binnen de ruimtelijke ordening op detacheringsbasis. Momenteel is Nick werkzaam voor de gemeente Oost-Gelre. Daarnaast is Nick raadslid in de gemeente Berg en Dal.

6. Bert Komdeur, 59 jaar uit Ede. Bert is werkzaam als concernadviseur Strategie, Public Affairs en Regio bij de gemeente Barneveld. Sinds 2015 is hij lid van provinciale staten met in zijn portefeuille o.a. openbaar bestuur, veiligheid en ondermijning en financiën. Daarvoor was hij raadslid in de gemeente Ede.

7. Liza Kozlowska-School, 39 uit Hedel. Liza is werkzaam adviseur kwaliteitszorg hoger onderwijs. Voorheen was zij secretaris van het CDA Gelderland bestuur en politiek assistent voor de statenfractie van het CDA in de provincie Noord-Brabant.

8. Ilse Bruls - van Strien, 56 jaar uit Nijmegen. Ilse is advocaat arbeidsrecht en psychiatrisch gezondheidsrecht, mediator en coach en is vrijwilliger verpleeghuis Boszicht in Nijmegen.

9. Gerhard Bos, 54 jaar uit Apeldoorn. Werkzaam als docent bij Saxion Hogeschool. Gerhard is al lange tijd actief voor het CDA. Sinds 2015 is hij lid van provinciale staten met in zijn portefeuille o.a. Cultuur, Erfgoed, Herinneringstoerisme en Sport. Daarvoor is hij 12 jaar raadslid en fractievoorzitter geweest in Apeldoorn.

10. Rosalie Korthaus, 20 jaar uit Zevenaar. Rosalie studeert Hbo management aan de Hogeschool Windesheim Zwolle en is commissielid namens het CDA in de gemeente Zevenaar.

11. Hans van Ark, 68 jaar uit Wapenveld. Hans is predikant en sinds 2019 Statenlid met in zijn portefeuille mobiliteit. Daarnaast is hij fractievoorzitter in Heerde namens het CDA.

Deel dit artikel