Er waren duizenden mensen aanwezig op het feest. Foto: Meesters Multi Media

Er waren duizenden mensen aanwezig op het feest. Foto: Meesters Multi Media

AMMERZODEN - Een illegaal feest met duizenden bezoekers was afgelopen weekend het gesprek van de dag in Ammerzoden en omgeving. Omwonenden moesten het doen met een korte nacht, omdat er in de nacht van zaterdag op zondag luide muziek van het feest door de omgeving galde. De lokale politici gaan in beraad, want hoe kun je dit tegenhouden? "Ik gun iedereen een feestje, maar wel met normale omgangsvormen", zegt VVD-fractievoorzitter Ko Hooijmans.

"Dit moet absoluut niet kunnen", gaat Hooijmans verder. "Het was maandag het gesprek van de dag. Ze zijn onverantwoord bezig en ontnemen de mensen hun nachtrust. Ik weet niet of het echt zo is, maar we hebben vernomen dat er drugs is gebruikt. Dan zie je ook regelmatig excessen en dat moet je niet willen. Wij maken ons zeker zorgen."

We kunnen het nu groots oppakken, maar we moeten eerst even afwachten.
Bart de Leeuw, fractievoorzitter Samen Sterk Maasdriel

Fractievoorzitter Bart de Leeuw van Samen Sterk Maasdriel hoorde via de media over de gebeurtenis. "Dit overkomt je als gemeente. Ik heb geen idee waarom die organisatoren deze locatie hebben gekozen. Volgens mij heeft de burgemeester goed opgetreden en de situatie gede-escaleerd."

De Leeuw vindt dat er niet 'te veel paniek gemaakt moet worden'. "Dit is een incident. We kunnen het nu groots oppakken, maar we moeten eerst even afwachten. Als er signalen komen dat het vaker voor kan komen, moeten we aan de hand daarvan verder gaan kijken."

Robert van Dijk, fractievoorzitter van het CDA, woont zelf op steenworp afstand van de loods waar het feest gehouden werd. Hij merkte dat het feest zondag veel losmaakte. "We hadden gisteren een concert van de fanfare in de kerk, daar was het halve dorp. Iedereen sprak erover. Het algemene gevoel is een beetje dat die mensen geen kwaad in de zin hadden, maar hier ook niets te zoeken hebben."

Kritiek

Uit de buurt klonk zondag enige kritiek op het feit dat de politie niet direct ingreep. Van Dijk begrijpt wel dat agenten het pand niet meteen binnengingen om alle feestvierders naar buiten te halen. "De burgemeester moet eerst de veiligheidsregio informeren en mensen mobiliseren. De ME moet opgeroepen worden en helemaal hierheen komen. Dan lopen de uren zo op", zegt de fractievoorzitter van het CDA.

"En dan moet je je nog afvragen, als je wel ontruimt, wat doe je met al die duizenden mensen die allemaal tegelijk met een stoot adrenaline buiten staan?", aldus Van Dijk. Hij vraagt zich wel één ding af: "Waarom is er geen geluidsinstallatie in beslag genomen?"

Die vraag wil hij namens het CDA gaan stellen. Van Dijk wil ook weten of er meer risicovolle locaties in de gemeente zijn, waar organisatoren een illegaal feest kunnen organiseren.

Van tevoren ingrijpen

Hooijmans (VVD) vindt het lastig om aan te geven hoe dit soort illegale feesten voorkomen kunnen worden. "We moeten er scherp en alert op zijn. Ik gun iedereen een feestje, maar wel met normale omgangsvormen. Ik heb nog niet met mijn fractie kunnen overleggen, maar er komt zeker een bespreking over ons standpunt als het gaat om dit soort illegale feesten."

Je kan alert zijn als je 'verkenners' ziet, want die zal een organisatie ongetwijfeld langs sturen.
Robert van Dijk, fractievoorzitter CDA

Van Dijk (CDA) heeft wel een idee als het gaat om preventieve controle. "Je ziet het natuurlijk niet aankomen, ineens komt er een zwerm bijen je dorp in. Maar je kan het wel in de gaten houden, wanneer er een pand leeg komt te staan. Dat doen we ook, want een leeg pand kan ook andere criminele activiteiten aantrekken. Je kan alert zijn als je 'verkenners' ziet, want die zal een organisatie ongetwijfeld langssturen. Misschien helpt het om regelmatig boa's en politie langs te sturen. Het kan zinvol zijn om eens een extra rondje te maken."

Rivierenland is interessant

Het is dit jaar niet de eerste keer dat organisatoren van illegale feesten hun pijlen richten op een locatie in het Rivierengebied. Tijdens oud en nieuw beëindigde de politie een rave in een oude steenfabriek in Rijswijk, waar honderden feestvierders bijeenkwamen. In september kwamen honderd mensen bijeen in de uiterwaarden bij Waardenbrug. De ME maakte daar uiteindelijk een einde aan het illegale feest.

Men zoekt altijd de afgelegen plaatsen op waar ze ongestoord te werk kunnen gaan.
Ko Hooijmans, fractievoorzitter VVD

Nu was een grote loods in het buitengebied van Ammerzoden dus de feestlocatie, waar gasten uit binnen- en buitenland uren konden feesten. "Men zoekt altijd de afgelegen plaatsen op, waar zo'n feest tot de mogelijkheden behoort en waar ze ongestoord te werk kunnen gaan", zegt VVD-fractievoorzitter Hooijmans. "Het is hier in het Rivierengebied heel ruimtelijk, dus dat is denk ik aantrekkelijk."

Zie ook:

Deel dit artikel