Davy Pröpper, hier in het shirt van PSV. Foto: Orange Pictures

Davy Pröpper, hier in het shirt van PSV. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Hij speelde in het Nederlands elftal, in de hoog aangeschreven Premier League en geldt als een kind van de club Vitesse. Davy Pröpper verraste begin dit jaar veel mensen door ineens te stoppen met topvoetbal. Nu keert hij terug bij zijn grote liefde, maar voorlopig alleen op het trainingsveld.

In de eerste dagen van dit kalenderjaar publiceerde PSV een opmerkelijk artikel op de site. De pas 30-jarige middenvelder Davy Pröpper leverde in Eindhoven zijn lucratieve contract in dat nog anderhalf jaar doorliep. Een besluit dat je maar zelden tegenkomt in het betaald voetbal op die leeftijd.

De speler, die 19 keer voor Oranje uitkwam, was klip en klaar. "Ik kan de discipline die nodig is om optimaal te presteren niet meer opbrengen", sprak de geboren Arnhemmer. En: "Ik wil mijn leven niet meer laten bepalen door het drukke schema. Ik voel me niet meer comfortabel in de voetbalcultuur."

Pröpper verdween volledig in de anonimiteit. Hij wilde ontdekken waar zijn passies en interesses nog meer lagen. Wat hem in het afgelopen jaar heeft beziggehouden blijft voorlopig onduidelijk, want de sierlijke middenvelder van weleer verschijnt in samenspraak met Vitesse (nog) niet in de publiciteit, zo laat de club weten.

Introvert

Pröpper is een introvert persoon en was sowieso al geen groot fan van interviews in de media. Dit overigens in tegenstelling tot zijn jongere broer Robin Pröpper die juist veel meer als extravert kan worden getypeerd. Hij is zelfs aanvoerder van FC Twente en was ook een uithangbord van De Graafschap in Doetinchem.

Maar Davy Pröpper keert nu dus, zonder verplichtingen, terug op het trainingsveld en dat is voor liefhebbers van mooi en verzorgd voetbal goed nieuws. Vandaag kunnen supporters hem al bewonderen op Papendal bij de hervatting van het seizoen voor Vitesse. Die leidt over een week ook naar Portugal waar de Arnhemse club liefst tien dagen op trainingskamp gaat. Of Pröpper dan ook meereist, is nog onbekend.

Alle tijd en ruimte

Als de rentree van Pröpper bevalt, is de kans aanwezig dat hij een contract tekent bij de eredivisieclub. "Als zeer gewaardeerd oud-speler van onze club krijgt hij een warm welkom", laat technisch directeur Benjamin Schmedes weten. "Vitesse biedt Davy de kans om de smaak van het voetbal weer te proeven. Daarbij geven we hem alle tijd, rust en ruimte om te zien of hij een terugkeer in het voetbal weer een optie vindt."

Bij de selectie van trainer Phillip Cocu, die bij PSV samenwerkte met Pröpper, zal de middenvelder eerst weer topfit moeten worden. Dat zal minimaal twee maanden duren, zo is de verwachting. De Arnhemmer speelde zijn meeste wedstrijden in het profvoetbal voor Vitesse, namelijk 162. Hij maakte 21 doelpunten in het geel-zwart.

Pröpper kwam vier jaar uit voor Brighton & Hove Albion in de Engelse Premier League. Daar verloor hij uiteindelijk, na ook hele sterke periodes, zijn basisplaats. Steeds meer raakte hij in Engeland het plezier kwijt.

Dat hoopte hij weer terug te vinden in Eindhoven bij PSV waar ook Marco van Ginkel toen al onder contract stond, een goede vriend van Pröpper. Hij werd echter regelmatig geteisterd door blessurleed.

Heilige vuur

Tijdens de kerstdagen van vorig jaar hakte de voormalig international de knoop door. Hij was helemaal klaar met topvoetbal. De komende weken zal duidelijk worden of Pröpper de motivatie en het 'heilige vuur' weer terug kan vinden. Als dat lukt, zou het stroef draaiende Vitesse nog wel eens heel veel plezier kunnen beleven aan de rasvoetballer Davy Pröpper.

Deel dit artikel