Afbeelding ter illustratie. Foto: Anete Lusina via Pexels

Afbeelding ter illustratie. Foto: Anete Lusina via Pexels

ARNHEM - De politie in Roemenië heeft Claudiu D. opgepakt. De 40-jarige D. werd vorige week voor de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot zes jaar cel voor de seksuele uitbuiting van vrouwen in onze provincie en daarbuiten. Het is nu wachten tot D. in Nederland arriveert om zijn straf uit te zitten.

D. was afwezig toen half oktober de strafeis werd uitgesproken, omdat hij op dat moment in Italië vastzat. Op het moment dat de rechter vorige week in Arnhem uitspraak deed, was D. in Italië al vrijgelaten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie liet daarom direct een Europees aanhoudingsbevel uitgaan om D. op te pakken.

Het Openbaar Ministerie zegt nu dat de Roemeense politie Claudiu D. maandag arresteerde bij de grensovergang tussen Hongarije en Roemenië. Het is nog niet duidelijk wanneer D. naar Nederland wordt overgebracht om zijn celstraf van zes jaar uit te zitten.

Tien vrouwen in dossier

De Roemeen maakte zich tussen 2019 onder meer in Arnhem, Nijmegen en Ede schuldig aan mensenhandel. Hij dwong kwetsbare vrouwen uit Moldavië en Roemenië zich te prostitueren en ging met de helft van de opbrengst aan de haal. In het dossier dat het OM tegen hem opbouwde werden tien vrouwen aangehaald. Volgens de officier slechts het topje van de ijsberg.

De officier noemde D. op zitting een 'gewetenloos figuur'. Hij noemde zijn slachtoffers ‘koopwaar’ en ‘domme olifanten’ en dreigde dat hij ze in stukken zou snijden of een coma zou bezorgen als ze niet deden wat hij wilde.

Sigarettenpeuken op lichaam

Daarnaast stuurde hij een pitbull op een vrouw af, sloeg met een hondenketting en drukte sigarettenpeuken op lichamen uit. D. is ook veroordeeld voor verkrachtingen. Tegen één van die slachtoffer zei hij dat het een les was voor het werk dat ze moest gaan doen.

Zie ook:

Deel dit artikel