ARNHEM - De Schiphol Group heeft boeren op de Veluwe uitgekocht om extra stikstofruimte te krijgen voor zowel de luchthaven Schiphol als Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder aan de krant NRC. Deze manier van uitkopen is omstreden, omdat de overheid het recht op de eerste koop wil.

Schiphol Group zei eerder dat het alle opties onderzocht om zijn uitstoot onder controle te krijgen, maar nu wordt voor het eerst bekend dat het bedrijf ook echt een overeenstemming heeft bereikt met boeren.

Het uitkopen van 'een klein aantal veehouders' moet Schiphol Group wat lucht geven voor Lelystad Airport. Want door ergens anders stikstof weg te halen, kan Schiphol Group meer stikstof uitstoten. Op dit moment voldoet Schiphol namelijk niet aan de stikstofregels. Om te blijven bestaan heeft de luchthaven een natuurvergunning nodig. Daarvoor moet de stikstofuitstoot fors omlaag. Een lastige kwestie en binnen het kabinet zijn er grote zorgen, volgens de NOS.

Vanwege de natuurvergunning zijn de veehouders benaderd voor stikstofrechten, zegt een woordvoerder van de Schiphol Group tegen de krant. "Die veehouders hebben zelf kenbaar gemaakt daarvoor open te staan."

Minder dan tien

Over het aantal boeren dat is uitgekocht op de Veluwe wil de woordvoerder niet veel kwijt. "Het zijn er minder dan tien." Onduidelijk is ook nog in hoeverre Schiphol de uitstootrechten kan gebruiken van boerenbedrijven in andere provincies dan waar de vliegvelden zich bevinden.

Meer discussie

Deze stap van Schiphol leidt ongetwijfeld tot nieuwe discussie, aangezien er op de Veluwe veel weerstand is tegen de uitbreiding van Schiphol en nieuwe vliegroutes over de Veluwe.

Deel dit artikel