- De jaarwisseling is voor de brandweer in de regio Noord- en Oost-Gelderland beheersbaar verlopen. Dat meldt Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland.

De brandweer is tussen 31 december 00:00 en 1 januari 08:00 uur 102 keer gealarmeerd.

Via het Dashboard Kerncijfers IFV zijn alle gegevens per Veiligheidsregio in te zien. Vorige jaarwisseling (2021/2022) is de brandweer 84 keer gealarmeerd.

De meldingen betroffen met name autobranden en container- en afvalbranden. Daarnaast ook een aantal meldingen van stormschade door de harde wind. In Elburg was er brand in een woning met een rieten kap. De woning was helaas, ondanks inzet van de brandweer, niet meer te redden. In Ermelo was de brandweer druk met het bestrijden van een brand bij een eendenfokkerij. Zo'n 6000 eenden hebben dit niet overleefd. De oorzaak van deze branden is (nog) onbekend.

De brandweer heeft geen melding gemaakt van agressie en/of geweld richting brandweermensen.

Slachtofferbeeld

Op dit moment zijn nog niet alle gegevens van alle ziekenhuizen en huisartsenposten in onze regio binnen. De verwachting is dat morgen (2 januari) alle gegevens compleet zijn.

Het beeld op dit moment op basis van informatie van 4 ziekenhuizen (van de in totaal 5), 3 huisartsposten (van de 5) en de ambulancevoorziening in onze regio is dat er 31 vuurwerkslachtoffers zijn behandeld. 

In de ziekenhuizen hebben zich 9 personen gemeld en 22 personen op de huisartsenposten, waarvan 2 doorverwezen naar het ziekenhuis. Vorige jaarwisseling ging het om 28 slachtoffers.

De letsels betreffen met name (brand)wonden aan het gezicht, ogen en/of oren. De letsels zijn ontstaan door zowel het afsteken van legaal als illegaal vuurwerk, waarbij zowel omstanders als de ‘afsteker’ zelf gewond raken. Er zijn 6 meldingen geweest van alcoholintoxicaties.

De ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancedienst hebben twee meldingen gemaakt van (verbale) agressie en/of geweld richting hulpverleners.

Deel dit artikel