Dat ging destijds onder toeziend oog van burgemeester Jan Hendrik Luiting Maten, hij was burgemeester in Oldebroek van 1947 tot 1977. Toentertijd was een deel Oosterwolde van Elburg en een deel van Oldebroek. De Oostendorperstraatweg/Zwarteweg was de grens en het deel dichter bij Oldebroek was in ‘onze’ handen. Alles aan de overkant, Oosterwolde tot Noordeinde, was gemeente Doornspijk. Per 1 augustus 1974 werd dit allemaal Gemeente Oldebroek. Nu ligt ergens op de Oostendorperstraatweg en de Zomerdijk de grens met de gemeente Elburg.
Datzelfde geldt voor ’t Harde. De grens in ’t Harde lag toen bij de Eperweg. Het deel aan de kant van Oldebroek hoorde bij ‘ons’ en het deel aan de overkant bij de gemeente Doornspijk. Beide delen zijn per 1 augustus 1974 Elburg geworden, maar het defensieterrein – Artillerie Schietkamp in ’t Harde – draagt nog steeds de naam ‘Legerplaats bij Oldebroek’. Mooi dat dat stukje geschiedenis is blijven bestaan en voor heel veel mensen in Nederland een begrip is!
Op datzelfde terrein en in de omgeving daarvan vond vier jaar eerder – in 1970 - een grote brand plaats. Velen van u kennen dit verhaal waarschijnlijk uit eerste of tweede hand. Het was een droge periode geweest en het leger was schietoefeningen aan het uitvoeren. Na een eerste melding stuurden de gemeente Oldebroek samen met de gemeente Doornspijk brandweerwagens. In heel korte tijd was er een vlammenzee over de tankbaan, dubbele spoorweg en over de Rijksweg in de particuliere bossen bij ’t Harde. De eerste prioriteit was om het dorp te redden van de oprukkende brand; alle omliggende brandweerkazernes werden opgeroepen om te komen helpen en huizen en boerderijen in de omgeving werden natgespoten. ’t Harde stond op het punt om weggevaagd te worden, gelukkig is die ramp voorkomen. De afgelopen jaren is me meermalen verteld hoe bang de mensen in het gebied waren en dat sommigen met hun kleine kinderen door vreemde mensen in veiligheid werden gebracht. Een gebeurtenis die tot de dag van vandaag zijn sporen achter heeft gelaten.
Nu, meer dan vijftig jaar later voert het leger nog steeds schietoefeningen uit en soms vliegt dan de heide in brand. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen huiverig zijn wanneer er weer rookpluimen boven het schietkamp uitkomen. Gelukkig hebben we een beroepsbrandweer op ASK die altijd paraat staat bij dit soort oefeningen. En gelukkig zijn ook de beide brandweerkazernes in de gemeente Oldebroek gebleven, kortgeleden is zelfs de nieuwe kazerne aan de Zuiderzeestraatweg geopend. En er zijn ook leuke herinneringen aan diezelfde brandweer in de jaren 60 en 70. Destijds kon je in het winkelcentrum van Wezep al rolschaatsend je boodschappen doen. Tegenover de winkels in het centrum lag een heuse rolschaatsbaan. Deze werd gebruikt voor allerlei dorpsactiviteiten en in de vorstperiode werd deze door de brandweer vol water gezet. Geweldig! Ik vind het echt jammer dat ik dat niet heb meegemaakt!
Dit is slechts een greep uit de bijzondere verhalen van Oldebroek. Mocht u het leuk vinden om meer te lezen over onze geschiedenis, neem dan eens een kijkje op de website van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe via www.snwv.nl. Zelf ga ik deze week op bezoek bij voormalig burgemeester Zielhuis. Hij was burgemeester van de gemeente Oldebroek van 1992 tot 2010. Het lijkt mij heel leuk en bijzonder om samen terug te kijken naar de eerste 50 jaar van Oldebroek. Op naar de volgende 50!
Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.