Ankeiler: Een mooi initiatief: drie vrouwen in de lokale politiek die een oproep doen aan andere vrouwen om zich meer in ‘de politiek’ te verdiepen.

Een mooi initiatief: drie vrouwen in de lokale politiek die een oproep doen aan andere vrouwen om zich meer in ‘de politiek’ te verdiepen. Margreet Deen (Algemeen Belang Oldebroek), Erna Pleijter-van den Bosch en Miranda Sloots-Kievit (beiden ChristenUnie) zijn dus actief in verschillende politieke partijen, dit ook nog eens vanuit zowel de coalitie als de oppositie. Naast, of ondanks die verschillen delen ze dus de visie dat er gemeenschappelijk gewerkt kan en moet worden aan goed bestuur, goede regels en besluiten, en dat het beter is dat zowel mannen als vrouwen zich daarvoor inzetten.

Ook in het verleden waren er tussen verschillende vrouwen in de politiek goede contacten, maar deze drie promoten dus een grotere betrokkenheid van vrouwen. Om Margreet te citeren: soms vinden mensen het leuk dat je dit doet, maar dan hoor je er daarna niets meer van. Herkenbaar; waarschijnlijk speelt daarbij ook een rol dat veel mensen bij politiek denken aan de dingen die in Den Haag fout gaan en dat simpelweg projecteren op de lokale situatie. Media geven vaak teveel aandacht aan de toneelstukjes voor de bühne in de Tweede Kamer en het framen en wegzetten van anderen door op de man/vrouw te spelen. Jammer als vrouwen die stijl overnemen; ik denk dat juist lokaal vrouwen én mannen dat beter zouden kunnen, ze komen immers uit dezelfde leefgemeenschap, kennen hun buren en medeburgers, weten wat daar leeft.

Over invoelingsvermogen zegt Erna dat vrouwen meer empathie tonen bij ingewikkelde vraagstukken die de schijn van verdeeldheid in zich hebben. Dit raakt de kern van wat een overheid moet doen: op een invoelende manier besluiten nemen in zaken waar burgers - als hun belangen botsen - zelf niet uitkomen. Zonder in rijtjes te vallen van wat nou typisch vrouwelijk of typisch mannelijk is blijft belangrijk dat je van de inzichten en talenten van beide gebruik maakt. Het samen optrekken van mannen en vrouwen heeft absoluut meerwaarde. Wie daar tegen is eist in feite een eigen speelveld op waar een ander niet welkom is. Dat kan extreme vormen aannemen zoals landen waar een mannelijke macho-dominantie wordt doorgevoerd laten zien. Ik las dat geen van de mannen in onze raad moeite heeft met vrouwelijke collega’s en dacht: dat moest er nog bij komen!

Kiezers kijken als het goed is naar een partij met een duidelijk profiel en concrete standpunten. Maar meer nog naar een kandidaat die men kent en waar men vertrouwen in heeft. Met het risico dat je als gekozen volksvertegenwoordiger vervolgens de schuld krijgt van alles wat er daarna fout gaat (naar een uitspraak van de Canadese psycholoog Laurence J. Peters, 1919-1990). Dan is het extra bemoedigend en stimulerend te lezen dat de drie vrouwen politiek ook interessant zijn gaan vinden. Na een zekere aanloop durfden ze de stap te zetten, maar - zeg ik uit ervaring - eenmaal over de drempel gaat er een wereld voor je open. Je leert heel anders naar je eigen samenleving te kijken en krijgt door waarom dingen gaan zoals ze gaan. Met als bijvangst - zoals Miranda aangeeft - dat het verrijkend kan zijn voor het thuisfront.

Respect dus voor deze drie vrouwen, maar ook voor hun mannelijke collega’s die elk op eigen manier het goede zoeken voor onze lokale samenleving. Ik hoop dat meer vrouwen op de uitnodiging ingaan om eens met deze drie voorgangsters te gaan praten. (Info of contact: griffie@oldebroek.nl)

Ton van Leijen (avanleijen@lijbrandt.nl)

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel