Loco Media Groep

Loco Media Groep

advertentie
Geschreven door Danielle Meloen
11 juni 2024 12:12


Extra aandacht voor misbruik en mishandeling van ouderen
Foto: Extra aandacht voor misbruik en mishandeling van ouderen
Verborgen leed; praat erover. Foto: gemeente Nunspeet

VELUWE RANDMEER - Op 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt ook in onze regio extra aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Ongeveer 1 op elke 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Via de campagne 'Verborgen Leed' vragen de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Putten om te helpen signaleren.

Geweld tegen ouderen is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch kan het zijn dat je het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Je kunt iets doen door erover te praten of advies te vragen. Het is belangrijk om goed te letten op je moeder, je buurman of je oom en iets te doen met je vermoedens. Vaak is de oudere kwetsbaar en afhankelijk van de pleger.

Campagne 'Verborgen Leed'

Via de campagne 'Verborgen Leed' vragen de zes gemeenten aandacht voor verschillende vormen van ouderenmishandeling. Denk hierbij aan financiële uitbuiting, verwaarlozing of psychische, lichamelijke en ook seksuele mishandeling. Dit speelt zich meestal af in de huiselijke kring en de signalen lopen uiteen van een lege koelkast tot blauwe plekken of onbetaalde rekeningen. Bij financiële uitbuiting bijvoorbeeld gaat het in 90% van de gevallen om familieleden die zich hieraan schuldig maken. Vaak gebeurt het doelbewust, maar het kan ook gaan om ‘ontspoorde mantelzorg’. Dat is mishandeling die niet met opzet plaatsvindt, maar het gevolg is van oververmoeidheid, onkunde of een gebrek aan vaardigheden. Het zijn vaak invoelbare reacties, maar altijd ontoelaatbaar.

Ontspoorde mantelzorg

Mantelzorg is vrijwillige zorg, meestal verleend door een familielid of naaste die dit uit liefde en verantwoordelijkheidsgevoel heeft opgepakt. Wanneer de mantelzorgers de zorg voor hun naaste niet maar aan kunnen, lopen ze het risico te ontsporen in gedrag dat ze zelf helemaal niet willen vertonen. Door de overbelasting ontvangt de zorgbehoevende niet meer de juiste zorg, in dit soort gevallen is er sprake van ontspoorde mantelzorg. ‘Ontspoorde mantelzorg gebeurt niet met opzet en komt steeds vaker voor’, vertelt een woordvoerder van Mantelzorg Nederland. Een voorbeeld is het verhaal van meneer en mevrouw van Os. Mevrouw van Os was altijd actief, plotseling wordt ze ziek en heeft ze veel verschillende medicijnen nodig. Meneer van Os neemt de zorg met alle liefde op zich. Meneer van Os is al op leeftijd en de belasting valt hem steeds zwaarder. Hij vindt alle medicijnen die zijn vrouw nodig heeft verwarrend. Hij geeft haar soms verkeerde of teveel medicijnen waardoor mevrouw van Os regelmatig versuft is. Meneer van Os geeft dit uiteindelijk toe na een gesprek met de buurvrouw die al wat signalen had opgevangen en daarom geregeld op bezoek gaat bij haar buren. Zij adviseert meneer om contact op te nemen met de huisarts waardoor er nu twee keer per dag verpleging langs komt om meneer te ondersteunen. ‘Dit is een voorbeeld van hoe goede zorg kan ontaarden in schadelijke zorg. Maar we zien ook hoe belangrijk het is dat we blijven signaleren zoals de buurvrouw van de heer en mevrouw van Os. Door haar voelde meneer zich veilig genoeg om haar in vertrouwen te nemen. Wij roepen dan ook op om alert te zijn en bij vermoedens kun je altijd om advies vragen bij Veilig Thuis’, aldus de woordvoerder.

Foto: Extra aandacht voor misbruik en mishandeling van ouderen
Foto: Pixabay

Vermoed jij ouderenmishandeling? Dit is wat je kunt doen

Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook. Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat je er voor diegene bent en dat de oudere niet alleen is. Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld, hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?

Je kunt altijd gratis bellen met Veilig Thuis via 0800-2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Als jij de situatie beschrijft, kan Veilig Thuis je advies geven over wat jij kunt doen en welke hulp je daarbij kunt krijgen. Bel bij direct gevaar altijd 112.


Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.

Harderwijk  Ermelo  Putten  Nunspeet  Elburg  Oldebroek Nieuws 

vrmg  harderwijk  ermelo  putten  oldebroek  nunspeet  elburg 
 
  • LocoTV
  • LocoFM

Elburg Vischmarkt

Elburg Haven

advertentie