Swetlana Landbrug is communicatieadviseur bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). VGGM is de samenwerkende organisatie voor de Brandweer, GGD, Ambulancezorg, GHOR en Veilig Thuis in Gelderland- Midden. "In het westelijke deel van onze regio spreken we inmiddels van een lokale uitbraak van bof", laat Landbrug weten. "Er zijn ook veel mensen die niet naar de huisarts gaan om bof vast te laten stellen. Waarschijnlijk zijn er dus nog meer mensen met bof dan wij weten."
Doofheid en hersenvliesontsteking
Bof kan een onschuldig verloop hebben, maar dat is niet altijd zo. "Sommige mensen krijgen erge klachten van de bof, zoals blijvende doofheid of een hersenvliesontsteking", legt Landbrug uit. "Dat gebeurt vooral bij jonge kinderen."
Lage vaccinatiegraad
Om grote uitbraken te voorkomen, is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad nodig. "Het liefst willen we dat die boven de 95% zit. Als de vaccinatiegraad daaronder ligt, kan de ziekte zich snel verspreiden", legt de communicatieadviseur uit. Omdat de groep mensen die niet beschermd is steeds groter wordt, is de kans op uitbraken groter. Met alle gevolgen voor de kwetsbare mensen van dien."
Hier lees je hoe er op de Biblebelt wordt gedacht over vaccinatie.
Andere infectieziekten
De lage vaccinatiegraad kan daarnaast ook de kans vergroten op een grote uitbraak van andere infectieziekten. De VGGM adviseert ouders om hun kinderen te laten vaccineren, onder andere de BRM-prik, en te letten op hygiëne. "Dat betekent kinderen regelmatig hun handen te laten wassen met water en zeep en te hoesten en niezen in de elleboog of een papieren zakdoek. En dit natuurlijk zelf ook te doen", licht Landbrug toe.
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.