Toke bij het graf van haar vader. Foto: Omroep Gelderland

Toke bij het graf van haar vader. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Toke Damen-Peeters uit Nijmegen is kapot van verdriet. Toen ze zondag begraafplaats Jonkerbos bezocht om haar overleden vader een bloemetje te brengen, ontdekte ze dat er spullen van zijn graf zijn gestolen. Een dag later kan ze nog nauwelijks bevatten wat er is gebeurd.

“Ze hebben met hun vieze handen aan het graf van mijn vader gezeten. Ze moeten mijn vader met rust laten. Mensen die dit doen zijn onmensen, het zijn duivels. Ze horen niet in de maatschappij of op een kerkhof, maar horen te branden in de hel”, vertelt Toke Damen-Peeters met een betraand gezicht.

Kotsmisselijk

Het is niet de eerste keer dat er versieringen van het graf van Toke’s vaders zijn gestolen. Drie weken geleden werden er kettingen, bloempotten en beeldjes meegenomen. De impact is enorm. “Elke keer dat wij als familie hier naar het kerkhof komen, worden we al misselijk en moeten we overgeven. We zijn bang voor wat we hier aantreffen, ze hebben spullen van mijn vader zijn graf gebroken, gezaagd en eraf getrokken. Ik ga eraan kapot.”

Gouden tip

Voor Toke is de maat vol, ze is vastbesloten te doen wat in haar macht ligt om de daders op te sporen. “Mijn oudste zoon heeft een beloning van 5000 euro uitgezet, omdat hij en de rest van de familie vindt dat de daders gepakt moeten worden. Ik roep iedereen die wat gezien heeft of wat weet op alsjeblieft contact met ons op te nemen. Een anonieme tip mag ook.”

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er in totaal zes graven op begraafplaats Jonkerbos vernield en bestolen. Toke benadrukt dat ze niet alleen voor haar eigen familie, maar ook voor de andere gedupeerden wil dat het stopt. “Iedereen die dit meemaakt heeft van binnen zoveel verdriet, dat is onbeschrijflijk. Ik heb gisteren een ander slachtoffer opgevangen, een oude vrouw, dat mensje werd gewoon niet goed.”

Meer cameratoezicht

De Nijmeegse wil naast het vinden van de daders ook dat het bestuur van de begraafplaats maatregelen neemt. “Er moet meer zicht op worden gehouden. Deze dingen mogen niet meer gebeuren. Wij willen dat het bestuur van de begraafplaats overal camera’s neerzet, zodat ze zien welke personen dit doen en er actie ondernomen kan worden.”

Het bestuur van Stichting Begraafplaatsen Nijmegen, waar begraafplaats Jonkerbos onder valt, laat in een reactie weten nog in overleg te zijn over eventuele maatregelen. “We zijn als stichting in beraad over hoe we hier mee om moeten gaan. Ik kan nu dus nog niks zeggen over of er meer camera’s komen of niet. Ik verwacht daar over een paar weken meer over te weten. Voor nu zijn we in gesprek met nabestaanden en bekijken we de beelden van de camera’s die bij de parkeerplaats en de ingang hangen."

Aangifte

Toke heeft van de diefstal van drie weken geleden aangifte gedaan, maar naar eigen zeggen daar tot op heden niets van gehoord. Ze twijfelt daarom nog of ze dit keer wel aangifte gaat doen. De politie laat desgevraagd aan Omroep Gelderland weten dat er een onderzoek wordt opgestart naar de diefstallen. Mensen die iets verdachts hebben gezien of mogelijk beeldmateriaal hebben worden opgeroepen zich te melden.

Zie ook: 'Verschrikkelijk verdrietig', brons en koper gestolen van zes graven

Deel dit artikel