Peter en Corintha Schut stoppen de eerste Hemelpost in de brievenbus. Foto: Omroep Gelderland

Peter en Corintha Schut stoppen de eerste Hemelpost in de brievenbus. Foto: Omroep Gelderland

ELBURG - Brieven gericht aan overledenen, of post over andere rouwprocessen. Dankzij Peter Schut kan iedereen vanaf nu zulke 'Hemelpost' in de brievenbus stoppen in Elburg. "Het geeft houvast om dat wat je in je hoofd hebt, op papier te zetten."

Peter verloor vier jaar geleden zijn 19-jarige zoon, Michiel. Michiel wilde een ruzie sussen op een verjaardagsfeestje, maar werd vervolgens zelf neergestoken. Sindsdien zitten Peter en zijn vrouw in een rouwproces. "We merkten dat je, als je zoon zo plotseling uit je leven gerukt wordt, nog heel veel vragen hebt. Waar is hij, hoe zou het nu met hem zijn? Hij zou komende maand 24 geworden zijn. Dat soort vragen stel ik nu in mijn brief aan hem."

Hemelpost is niet nieuw in Nederland. Elburg is de vijfde gemeente waar zo'n brievenbus op een algemene plek komt te hangen. "We zijn lid geworden van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers. Daar hoorden we over het bestaan van Hemelpost. Dat vonden we zo'n mooi idee, dat we hier in Elburg Stichting WIEL hebben benaderd, of we in samenwerking met hen niet ook zo'n brievenbus in Elburg konden krijgen."

Verwerken waar je mee zit

Froukje Hempenius van Stichting Wiel was gelijk enthousiast over het idee. "Het is heel belangrijk om rouw een goede plek te geven in de samenleving. Brieven en tekeningen kunnen daar heel erg bij helpen: je gedachten op papier zetten is een goede manier om te verwerken waar je mee zit."

De brievenbus heeft dan ook een mooie plek gekregen aan de gevel bij de Stichting. "Zo kan iedereen er goed bij."

Zo ziet de bijzondere brievenbus er uit:

Ieder moment van verlies levert rouw op

Voor Peter is het belangrijk dat iedereen post in de brievenbus kan stoppen. "Het gaat er niet om welke religie je aanhangt, of waar je om rouwt. Dat kan een overleden dierbare zijn, maar ook het feit dat je ongewenst kinderloos bent, dat je huisdier is overleden, dat je gezondheid achteruit is gegaan of bijvoorbeeld al die vluchtelingen die huis en haard hebben moeten achterlaten. Ieder moment van verlies levert rouw op, en overal kun je over schrijven of een tekening over maken. Ik denk dat het houvast geeft om je gedachten op papier te zetten."

De aankondiging van de brievenbus leverde veel positieve reacties op. "We hadden het bericht op sociale media geplaatst", vertelt Hempenius. "Daar schreven veel mensen dat ze het een prachtig initiatief vinden en dat ze het ook graag in hún gemeente zouden willen hebben. We zullen merken hoeveel brieven er de komende tijd gepost worden, maar het is heel fijn als mensen op deze manier iets van hun verdriet op papier kunnen zetten."

'Schrijf vanuit je hart'

Dat de opening deze vrijdag plaatsvindt, is niet zomaar. Zaterdag is het de Dag Herdenken Geweldsslachtoffers. Dit jaar vindt de herdenking plaats in Ede, en Peter en zijn vrouw Corintha zijn van plan daar ook naartoe te gaan. Aan de vooravond van die speciale dag mochten zij als eersten hun brief aan Michiel in de speciale brievenbus stoppen. De inhoud van de brief is uiteraard privé, maar volgens Peter maakt het niet uit wat je zegt. "Alles is goed, schrijf vanuit je hart wat je wilt."

Zie ook: In Elburg kun je nu post sturen naar de hemel

Deel dit artikel