Melkmoes is een stevig en voedende pap die eerder met name door boerenfamilies werd gegeten. Veelal kwamen alle ingrediënten van de eigen boerderij: kervel, munt, gort, karnemelk en verse worst of rookworst. In plaats van rozijnen (die men moest kopen) gebruikte men ook wel bruine bonen (die kwamen uit eigen tuin).
Zodra de kervel ging groeien werd er melkmoes gemaakt. Dat begon zo in april of mei. De melkmoes is het best koud of lauw te eten en met een beetje bruine suiker of stroop erbovenop smaakt het nog net iets lekkerder!
MELKMOES bereiding: (kan per familietraditie verschillen) Spoel de gort (200gr) schoon. Week de gort in ruim koud water minstens één nacht en week ook de rozijnen (125gr). Zeef de gort, laat het even uitlekken. Doe de gort in de pan en schenk er de karnemelk (1ltr) bij. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat de gort ongeveer 2 uur heel zachtjes koken.
Giet de rozijnen af. Voeg dit ook in de pan, samen met de verse worst. Laat alles nog minstens nog 1 uur zachtjes koken.
Snij intussen de kervel fijn, eventueel aangevuld met peterselie, selderie, venkelgroen of dille, zuring, bieslook, daslook en/of munt. Haal de worst uit de pan en snij de worst in plakjes. Doe de plakjes worst, de fijngesneden kruiden en een klont boter in de pan en roer alles even door. Verwarm het nog even.
Serveer de melkmoes in soepborden of bakjes en geef er de stroop of bruine suiker bij.
Heb jij ook een tip voor een oer-Veluws gerecht: meld het de redactie!
Wat is melkmoes nou precies en hoe wordt het gemaakt?
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.